O čaji

Čaj pravdepodobne pochádza z Číny, kde bol známy ako liečivý nápoj. Európanom bol prvýkrát predstavený v 16. storočí prostredníctvom portugalských kňazov a obchodníkov, ktorí ho do Európy priviezli z Číny. Najväčší rozmach zaznamenala čajová kultúra počas 17. storočia v Británii, odkiaľ sa čajovník dostal do naspäť do Indie.

Podľa ľudovej čínskej báje objavil čaj čínsky cisár Šen-nung pred 5000 rokmi. Cisár, ktorý bol podľa tohto príbehu zároveň zakladateľom čínskej medicíny a poľnohospodárstva, pil len prevarenú vodu, keď mu do kotlíka s ňou spadol list čajovníka, pod ktorým sedel. V svojich textoch neskôr opísal povzbudivú silu tohto nápoja, ktorý sa neskôr rozšíril do celého sveta.

Čaj je odpradávna preslávený svojim pozitívnym zdravotným vplyvom. Nedávne štúdie naznačujú, že čaj pomáha znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, pomáha pri liečbe niektorých foriem rakoviny, podporuje zdravie ústnej dutiny, znižuje krvný tlak, pomáha pri redukcii hmotnosti a obsahuje vysoký podiel antioxidantov, ktoré zmenšujú negatívne vplyvy UV žiarenia.


Čierne čaje

Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Jeden z nich je kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%. Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Čierny čaj obsahuje minerálne látky a to hlavne draslík a flór. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť.

Čierny čaj odporúčame lúhovať 3-5 minút. Pri dodržaní tohto intervalu sa do nálevu uvoľňuje kofeín, ktorý povzbudzuje mozgovú činnosť. Pri lúhovaní čierneho čaju nad 5 minút sa do nálevu uvoľňujú triesloviny, ktoré likvidujú povzbudivé účinky kofeínu. Takýto nálev odporúčame pri tráviacich problémoch a podráždenom žalúdku.

Proces výroby čierneho čaju: Prvotným krokom k výrobe čierneho čaju je jeho zber. Najčastejšie sú pre jeho výrobu zberané terminálne pupene a prvé dva listy. Následne sa čajové lístky nechávajú zavädnúť pričom sa z nich odparí až 60% vody. Veľmi dôležité je rolovanie zavädnutých lístkov, pri ktorom sa formuje vzhľad čaju a z čajových lístkov sa uvoľňujú šťavy. Tie na vzduchu začnú oxidovať. Takto spracované lístky sa fermentujú pri teplote 28°C. Proces fermentácie sa v správnom čase zastaví pomocou sušenia v peciach a obsah vody v čajovom lístku sa zníži na minimum. Vzniknutý čierny čaj sa potom triedi.

Čierne čaje
Pozrite si našu ponuku v tejto kategórii

Zelené čaje

Zelený čaj obsahuje široké spektrum priaznivých látok pre ľudský organizmus. Jedná sa hlavne o antioxidanty, minerálne látky (hlavne draslík, fluorid a vápnik), vitamíny (vitamín C) a flavonoidy. Práve flavonoidy (tanín) sú schopné predchádzať vzniku rakovinotvorných buniek. Najlepšiu rozpustnosť dosahujú pri teplote vody 70-80°C. Dôležitý je taktiež obsah kofeínu, ktorý sa v závislosti od jednotlivého druhu zeleného čaju pohybuje okolo 2%. Tento nápoj je známy aj schopnosťou redukovať cholesterol v krvi a tak pomáha aj pri redukčných diétach.

Pri príprave odporúčame čaj zalievať 70- 80°C vodou. Ak nechceme, aby zelený čaj bol príliš povzbudivý prvý nálev zlejeme a pripravíme si druhý nálev, ktorý necháme lúhovať rovnako dlho ako prvý. Pri viacnálevových čajoch dobu lúhovania mierne predĺžime.

Proces výroby zeleného čaju je skoro totožný s výrobou čierneho čaju. Po zbere sa čajové lístky nechávajú zavädnúť v bambusových košoch alebo plátoch a následne sa pomocou pecí alebo panvíc zohrievajú, čím sa urýchlene zastaví proces fermentácie (oxidácie). Ak by sa čajové lístky fermentovali dlhšie výsledným produktom by nebol zelený, ale čierny čaj. Následne sa čaj zroluje do požadovaného tvaru, dosuší a vytriedi podľa kvality a veľkosti čajových lístkov.

Čierne čaje
Pozrite si našu ponuku v tejto kategórii

Biele čaje

Na výrobu bieleho čaju sa používajú len prvé čajové vetvičky, na ktorých nie sú čajové lístky často ani rozvinuté. Kvôli tomuto je jeho zber obmedzený len na krátke jarné obdobie ešte pred obdobím dažďov. Biely čaj obsahuje v porovnaní so zeleným čajom menej kofeínu, a preto je jeho chuť jemnejšia a nápoj je ľahší.

Z bieleho čaju vďaka jeho vyššej kvalite pripravujeme spravidla viac nálevov. Čajové lístky nikdy nezalievame vriacou vodou – po zovretí ju necháme chvíľu odstáť (približne 5-10 minút v závislosti od nádoby, v ktorej sme ju zohrievali). Odporúčaná doba lúhovania je max. 5 minút. Ak by sme čaj nechali lúhovať dlhšie nálev by bol príliš trpký na plné vychutnanie delikátnej chuti bieleho čaju. Druhý a tretí nálev nechávame lúhovať dlhšie (približne 6-7 minút).

Proces výroby bieleho čaju je pomerne jednoduchý – po zbere prvých čajových vetvičiek sa ihneď nechávajú schnúť prirodzene na priamom slnku (alebo na veľkých panviciach), čím v čajových lístkoch takmer vôbec neprehne proces fermentácie.

Biele čaje
Pozrite si našu ponuku v tejto kategórii

Oolong čaje

Oolong pochádza z čínskeho slova Wu lung, čo znamená v preklade čierny drak. Pôvodnou domovinou oolongov sú hory Wu-i na severe provincie Fu-tien. Niekedy sa zvykne označovať ako modrozelený čaj. Oolong sa vyrába podobne ako zelený čaj, ale procesom natriasania čajových lístkov sa bunky na okraji čajového lístku poškodia a začnú fermentovať (oxidovať) rýchlejšie ako stred čajového lístku. Keďže fermentácia prebieha len na určitej časti čajového lístku nazývame ho niekedy aj polofermentovaný čaj. Nálev je typicky zlato-oranžový, s jemnou ovocnou až medovou chuťou. Oolongy majú veľmi pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém. Tradične sa pripravujú v typickej nádobe Zhong.

Pri príprave tohto čaju musíme dbať hlavne na teplotu vody - nemala by nikdy presiahnuť 90°C. Všetky oolong čaje sú viacnálevové a práve tretí a štvrtý nálev sú v čajovej komunite považované za chuťovo najlepšie. Dôležité pri viacnásobnom lúhovaní je nenechať čajové lístky vychladnúť. Doba lúhovania sa pohybuje medzi 2 a 5 minútami v závislosti od jednotlivých druhov oolong čaju.

Oolong čaje
Pozrite si našu ponuku v tejto kategórii

PuErh

Čaj PuErh sa pestuje v Číne takmer výlučne v provincii Yunnan. Svoje pomenovanie dostal podľa okresného mesta tejto provincie – PuErh. Pri výrobe sú veľké čajové listy zo starých čajovníkov lisované a pomaly fermentované po dobu niekoľkých mesiacov. Pri niektorých druhoch PuErh čajov táto fermentácia trvá aj roky. Platí, že čím dlhšie je čaj fermentovaný, tým je prospešnejší pre ľudské zdravie a obsahuje nižší podiel kofeínu a povzbudivých látok. Vyznačuje sa výraznou zemitou, dymovou chuťou. Obsahuje množstvo minerálov a vitamínov. Pomáha telu prirodzenou cestou odbúravať cholesterol a cukry rozpustené v krvi, a preto je vo všetkých svojich podobách prospešný pre ľudské zdravie. Odporúčame ho pri redukčných diétach a jarných detoxikačných kúrach.

PuErh
Pozrite si našu ponuku v tejto kategórii

Rooibos

Rooibos je krík pôvodom z južnej Afriky s tenkými vetvičkami a malými ihličkovými lístkami. Pestuje sa iba na plantážach Juhoafrickej republiky o celkovej rozlohe 25 000 ha. Neobsahuje žiadny kofeín ani iné povzbudivé látky, a preto je vhodný na celodenný pitný režim pre všetky vekové kategórie. Kôra tohto kríku obsahuje vysoký podiel minerálov a vitamínov, hlavne vitamín C, železo a meď, čo robí z tohto čaju ideálny prostriedok na doplnenie potrebných látok po športových výkonoch. Okrem vyššie spomenutých vlastností rooibos taktiež ukľudnuje centrálnu nervovú sústavu, tlmí prejavy sezónnych alergií a odporúčame ho pri detoxikačných kúrach a ako ideálny nápoj pri diétach, keďže neobsahuje žiadne kalórie.

Rooibos
Pozrite si našu ponuku v tejto kategórii

Maté

Čaj maté pochádza z Južnej Ameriky, konkrétne zo štátov Brazília a Argentíina, kde sa považuje za národný nápoj. Jedná sa o listy cezmíny paraguajskej, ktoré sa vyznačujú najvyšším obsahom kofeínu a ďalších povzbudivých látok (teobromín, teofilín) spomedzi všetkých čajov. Okrem toho tento čaj obsahuje široké spektrum minerálov, vitamínov a vďaka schopnosti potláčať pocity hladu ho odporúčame pri rôznych diétach. Kvôli vysokému obsahu povzbudivých látok je tento čaj nie je vhodný pre deti a tehotné ženy. Pri príprave klasickým spôsobom v hrnčeku neodporúčame lúhovať dlhšie ako 5 minút.

Maté
Pozrite si našu ponuku v tejto kategórii

Honeybush

Bylinný čaj pochádzajúci z Juhoafrickej republiky rovnako ako rooibos. Nepestuje sa na plantážach, ale v kopcoch a tak je jeho zber náročnejší. Honeybush neobsahuje kofeín a obsahuje veľké množstvo minerálov a vitamínov, čo z neho robí čaj vhodný na celodenné pitie aj pre deti a tehotné ženy. Jeho chuť , ako vypovedá názov, je mierne medová s ovocným zakončením.

Honeybush
Pozrite si našu ponuku v tejto kategórii


Káva

Kávovník arabský (Coffea arabica) je druh kávovníku pochádzajúci z Jemenu, Eitópie a Sudánu. Pestuje sa v nadmorských výškach okolo 1500 m, ale známe sú aj plantáže nachádzajúce sa v nadmorských výškach 2800 m, či na úrovni hladiny mora. Vyžaduje miernejšie teploty okolo 20°C (ideálne medzi 18 a 22 °C) a podnebie s dostatkom zrážok.

Produkcia tohto kávovníka tvorí približne 70% celkovej svetovej produkcie kávy. Káva z tejto odrody kávovníka je považovaná za najkvalitnejšiu – má totiž nízky obsah kofeínu a je známa svojou jemne sladkastou chuťou a nižšou kyslosťou.

Všetky naše kávy sú vyrobené práve z kávovníka arabského, ktorého zrno je typické svojou plnosťou a ryhou jemne zahnutou do tvaru písmena S. Veľmi dôležitým faktorom určujúcim chuť tejto odrody je klíma pestovateľskej oblasti - napr. brazílske kávy sa vyznačujú sladkou chuťou doplnenou čokoládovými a orieškovými tónmi, oproti tomu napr. kávy z Etiópie sú charakteristické živou aciditou a výrazne ovocnými tónmi.

Na vašu žiadosť vám kávu vieme čerstvo zomlieť. Nezabudnite do poznámky pri odosielaní objednávky napísať ako si kávu pripravujete – zalievaná, espresso stroj, prekvapkávaná, french press alebo mocha (koťógo).

Káva
Pozrite si našu ponuku v tejto kategórii